Hout conservering en -restauratie

Conserduc-Renofors analyseert, adviseert en voert uit. Snel en doeltreffend.

Foute boel !

Ligt er "zaagsel" onder uw houtwerk? Dit is vaak een eerste teken dat er mogelijk iets goed mis is met het hout. Ongenode gasten zijn letterlijk bezig uw constructie op te eten......

Hieronder staan drie van vele voorbeelden van kevers die grote schade kunnen veroorzaken. 

Huisboktor (Hylotrupes Bajulus L.)

huisboktorDe kever is 1 tot 2,5 cm lang, bruinzwart gekleurd met 2 grijzige vlekken op de rugschilden. De mannetjes zijn veel kleiner dan de vrouwtjes. De vrouwtjes zijn te herkennen aan hun legboor. Opvallend zijn de lange voelsprieten.

De larve is witgeel en kan tot 3 cm lang worden, heeft goed ontwikkelde kaken, die bruin afsteken en een platovale kop. De larve heeft 3 paar heel kleine pootjes. huisboktorSoms kan men de larve horen knagen. De eitjes zijn langwerpig en ca. 2 mm lang. De kevers zijn bruinzwart van kleur en hebben een paar lichte stippen op de dekschilden (d.i. van boven). De wijfjes zijn 10-25 mm en de mannetjes 8-16 mm lang.

De boorgangen zijn ovaal en vaak geheel met boormeel gevuld. Het boormeel is crèmekleurig en bestaat uit kleine, worstvormige pellets. De uitvliegopeningen zijn ook ovaal en 6-9 mm lang.

Grote Houtworm (Xestobium Rufovillosum Deg) of Bonte Knaagkever

grote houtwormDe kever, ook wel grote houtwormkever of doodskloppertje genaamd is, is 6 tot 8 mm lang en donkerbruin.

De dekschilden hebben geen strepen. Op de schilden zitten korte gele haren die uitvallen en de kever een gespikkeld uiterlijk geven. grote houtworm

De larven zijn geelwit en licht gekromd. Ze zijn tot 11 mm lang en hebben drie paar kleine pootjes. De eitjes zijn ca. 0,6 mm groot.

De boorgangen zijn cirkelvormig; 3 tot 4 mm doorsnede. Het boormeel bevat kleine bolletjes. De uitvliegopeningen zijn rond en 2,5 tot 4 mm in doorsnede.

Gewone Houtworm (Anobium Punctatum Deg.) of Meubelkever

gewone houtwormDe kevers zijn donkerbruin en hebben een gewelfd halsschild, daardoor is de kop naar onderen gericht en verborgen. Ze zijn 2,5 tot 5 mm lang. gewone houtwormDe dekschilden hebben in de lengte een serie rijen van kleine puntjes.

De larven zijn 1 tot 7 mm lang en gelig van kleur. Ze zijn licht gekromd en hebben drie paar pootjes. De eitjes zijn citroenvormig, doorschijnend wit en ca. 0,3 mm groot.

De boorgangen zijn 1-2 mm breed, rond en matig gevuld met boormeel dat uit sigaarvormige korreltjes bestaat. De uitvliegopeningen zijn rond en 1-2 mm in doorsnede.

Grotere afbeeldingen van deze kevers? Klik hier om uw ongenode gasten van dichtbij te zien....